پایگاه خبری تیترصنعت در گزارشی تلاش کشورهای حاشیه خلیج فارس برای ورود به بازار تجارت محصولات معدنی را به صورت اجمالی مورد بررسی قرار داده و این فعالیتها را با توجه به تقاضای رو به رشد محصولات معدنی، بخشی از برنامههای کلان تنوعبخشی به اقتصاد و فرارفتن از صنایع نفت و گاز در این کشورها برشمرده است.
بر اساس این گزارش، شرکت دولتی توسعه معادن عمان (MDO) در حال سازماندهی یک تیم 25 نفره تخصصی برای تجارت محصولات معدنی است. این شرکت که به تازگی استخراج مس از معدن لاسیل عمان را پس از یک وقفه سی ساله آغاز نموده، قصد دارد صادرات گچ و کرومیت عمان را نیز به صورت متمرکز و سازمان یافته مدیریت نماید و از این طریق حاشیه سود عمان از تجارت گچ را تا حد ممکن افزایش دهد. شرکت دولتی توسعه معادن عمان با شش شرکت بینالمللی تجارت کالا از جمله مرکوریا و گلنکور برای انعقاد قرارداد برداشت (Off-take) در مس فرآوری شده و مشارکت در تجارت معدنی وارد مذاکره شده است.
در امارات، یکی از هلدینگهای بزرگ متعلق به شیخ طحنون بن زاید آل نهیان (IRH)، در سال 2023 اقدام به خرید 51% از سهم معدن مس مُپانی در زامبیا به ارزش 1.1 میلیارد دلار نمود. این هلدینگ در حال حاضر یک شرکت فعال تجاری 60 نفره در حوزه تجارت نفتی و معدنی دارد و برای گسترش همکاریهای تجاری با شرکتهای بزرگ تجاری جهان از جمله مرکوریا وارد مذاکره شده است.
شرکت توسعهای القابضه ابوظبی (ADQ) نیز در هفته گذشته دست به تاسیس شرکتی مشترک با یک کمپانی تخصصی تجارت معدنی به ارزش 1.2 میلیارد دلار زده است که قرار است به طور ویژه بر روی مس، سنگ آهن و سایر فلزات پایه تمرکز داشته باشد. این شرکت علاوه بر خرید سهم در حوزه معادن، هدف خود را از سرمایهگذاری، تضمین دسترسی به منابع حیاتی معدنی در یک چشم انداز بلندمدت عنوان کرده است.
عربستان سعودی نیز به عنوان بزرگترین اقتصاد منطقه و بزرگترین صادرکننده نفت، در حال سرمایهگذاری گسترده در توسعه معادن داخلی خود است و دولت این کشور صنایع معدنی را به مثابه سومین ستون توسعه اقتصادی در کنار صنعت نفت و پتروشیمی مدنظر قرار داده است. از همین روست که به تازگی شرکت دولتی «معادن» عربستان و صندوق سرمایهگذاری عمومی (PIF) این کشور، اقدام به ایجاد یک صندوق سرمایهگذاری مشترک معدنی به نام مناره نموده اند که مقرر است به طور متمرکز در حوزه تجارت معدنی به فعالیت بپردازد.
نظرات کاربران